2/25/2009

Drob de miel la cuptorul cu microunde

* O reteta ce se poate face daca ai un cuptor cu microunde si un blender (desi cu un robot cu optiunea de tocat carnea ati reduce considerabil din timpul de pregatire a carnii)

Ingrediente pentru 4 portii:

1 kg organe de miel (inima, rinichi, plamani, ficat, splina)
300 g carne tocata de pui
2 legaturi de ceapa verde
1 legatura de usturoi verde (eu n-am avut)
1 legatura patrunjel
1 legatura marar (eu am pus marar uscat)
2 oua (+1 pentru a unge drobul)
2 oua fierte
sare, piper boabe, foi de dafin, fulgi de chilli uscat rosu, cateva flii de ghimbir proaspat
50 ml ulei
prapur (eu nu am avut, insa daca aveti, ar strange foarte bine drobul si ar arata si mai bine)

Organele de miel se pun la fiert cu sare, piper boabe, cu foi de dafin si cu alte condimente, 2-3 felii de ghimbir, luandu-se tot timpul cu o paleta spuma formata. Cand cand sant gata, se scoate ghimbirul, organele se dau prin masina de tocat (eu le-am tocat, apoi le-am dat prin blender putin cate putin si am adaugat in jur de 50 ml ulei..a durat o eternitate, dar a trecut).
Ceapa si usturoiul se toaca marunt si apoi se calesc bine si se amesteca cu organele tocate. Se mai pun 2 oua, patrunjelul si mararul tocat, precum si 200-300 g de carne de pui tocata.
Compozitia se imparte in doua parti, se pune in folie de aluminiu (eu am folosit 2 folii sa fiu sigura ca nu intra apa) si apoi se pune intr-un vas termorezistent (cu capac) iar imprejurul drobului se toarna apa. Se lasa 10 minute, apoi se mai adauga apa, daca e nevoie, si se mai lasa 7 min. la cuptorul cu microunde.
Cand e aproape gata, se scurge apa ramasa, se scoate din folie (se va manevra cu grija deoarece in acest moment este foarte delicat si se poate sfarama..oul si cele 5 minute fara folie, il vor face sa fie mai ferm) si se unge cu un ou batut peste tot si se mai lasa 5 min. Uleiul in exces va iesi din drob si astfel nu se va lipi in acele 5 minute.
Se lasa sa se raceasca si sa se inchege un pic mai bine.
Se poate servi cu salata si cartofi copti. (Am copt cartofii, am scobit miezul si l-am zdrobit, dupa care l-am amestecat cu unt, smantana, sare si branza ceddar portocalie si i-am umplut la loc. Sunt o bunatate!)

Racitura de pui

*Asta este o reteta rapida pentru cei care nu au timp sau nu au la indemana tacamuri de pui cum ar fi gat, gheare si tot ce ar face ca racitura sa se gelatinizeze...

Ingrediente (4 portii):
2 piepturi de pui
o ceapa
2 morcovi
2 radacini de patrunjel (eu nu am avut)
2 cartofi
cateva ciuperci proaspete shiitake (optional)
sare, fulgi de chilli, piper boabe
gelatina (un plic la fiecare portie de 300 ml) (eu am folosit gelatina din oase de vita ca noi nu mancam porc, insa fiecare dupa cum doreste) (va fi nevoie de 4-5 pliculete)
usturoi (dupa gust)
patrunjel pentru decor
2 oua fierte
2 l apa
Ceapa se curata si se cresteaza in 4, morcovul se curata de coaja si se taie in 2 (pentru a putea face apoi modele cu formele), patrunjelul se curata si se taie in 4 pe lungime, puiul se spala bine si se pun toate la fiert impreuna cu sarea,piperul boabe, fulgii de chilli uscat rosu si cu feliile de usturoi. Dupa 2o de minute, se pun si cartofii si ciupercile la fiert si cand sunt toate fierte, se strecoara, se ia pielea de pe carne si eventualele oscioare, legumele si ouale se decupeaza dupa imaginatie si se aseaza in castroane frumos. Separat, supa se strecoara inca o data cu o sita marunta sau cu un tifon. Gelatina se dizolva in o cana de supa fierbinte si se amesteca bine-bine in restul de supa. Se va turna in castroane usurel pentru ca legumele sa ramana pe fundul castroanelor. Se lasa afara pana se racesc complet, dupa care se vor introduce la frigider pana a doua zi.
*Inainte sa se rastoarne castroanele peste o farfurie, e bine sa fie tinute in apa fierbinte pentru a se desprinde usor. Daca nici asa nu merge, se poate introduce putina apa fierbinte pe marginea raciturii si se va inclina in asa fel incat sa se desprinda "incapatanata" de racitura. Va asigur ca se va desprinde, in cele din urma.

Tort de branza (rare cheese cake)

Ingrediente:

60g biscuiti (eu folosesc biscuiti cu unt)

20g unt fara sare

200g cream cheese

5g gelatina pudra dizolvata in 25 ml apa rece sau in siropul fructelor folosite (se lasa 20 de minute)

40g zahar pudra (sau mai mult pentru persoanele carora le place mai dulce)

150g pepene galben (sau mango, capsuni, piersici...dupa preferinta)

o lingurita de suc de lamaie (optional, in functie de fructul folosit)

o lingura de キルシュワッサー (Kirschwasser- lichior de cirese amare)

200g frisca pentru ornat

Se farama biscuitii si se amesteca bine cu untul, se pun pe fundul unei forme de tort sau pe o farfurie, pe care s-a asezat hartie de copt ca sa se desprinda usor baza si se da la cuptor 10 min. la 170C (sau 1 min. la cuptorul cu microunde).

Fructele se fac piure, se pun la foc mic intr-o craticioara si cand a inceput sa clocoteasca, se stinge focul si se pune gelatina (dizolvata, cu putin timp inainte, in apa sau chiar siropul fructelor din conserva), se amesteca bine si se lasa la racit putin.

Branza se amesteca pana devine o crema omogena, se adauga zaharul si se amesteca pana se topeste, apoi se adauga fructele (cu gelatina), sucul de lamaie si キルシュワッサー, incorporandu-se bine, pe rand.

Se toarna in forma, peste biscuiti.
Se lasa la frigider pana se intareste (12-24 h) si se serveste ornata cu frisca si fructe.

*Pana acum am facut acest tort de 2 ori. Eu l-am taiat cam la 12h si era inca moale, insa daca inainte de taiere, este bagat 10-15 min. la congelator, se va taia bine.

2/21/2009

Salata de fructe


Ingrediente (4 portii):
un mango mare (sau 2 mici)
2 piersici
1 mar
2 banane
alune de padure crude, fara pielita si tinute la inmuiat in lapte timp de 30 min.
stafide
cateva linguri de caisata
cateva linguri de zahar pudra cu vanilie
putina zeama de lamaie (pentru a stropi fructele sa nu se oxideze)
Se curata mangoul. Apoi mangoul, piersicile si marul se taie in cubulete mici.
Bananele se taie feliute.
Se stropesc cu putina zeama de lamaie.
Se adauga alunele de padure si stafidele.
Se pudreaza toate cu zaharul pudra si se adauga caisata.
Se poate servi cu frisca si cateva frunze de menta.

Orez basmati cu arome orientale


Ingrediente (4 portii):

25 g unt
o legatura mare (sau 2 mici) de ceapa verde tocata marunt
2 catei de usturoi
100 g orez basmati
50 ml vin alb
300 ml supa de legume
1 buchet de broccoli maruntit
1 ardei gras galben
1 dovlecel
1 mana pastai de fasole verde
1 lingurita cimbru
1 praf ghimbir
1 praf nucsoara
sare, piper, chilli uscat, foi de dafin, garam masala...
Pentru ornat:
1 lingura de ceapa verde tocata (eu am pus ceapa rosie taiata solzisori)

Se topeste untul intr-o tigaie de teflon si se adauga usturoiul si ceapa verde pentru a se cali 1-2 min. Se adauga orezul si vinul si se lasa sa fiarba cu capacul deasupra, pana se evapora vinul. Apoi se adauga supa, broccoli, celelalte legume si se mai fierbe 10 min. Cand orezul e fiert, se adauga condimentele: sarea, piperul, chilli.
Sugestie: Se poate adauga si cubulete de soia calite in ulei si sos chilli iute.
Se serveste intr-un vas ceramic cu ceapa verde presarata deasupra.

Varza murata (tocata)


Este nevoie de:

3 verze proaspete
un sfert de lingurita de marar
un sfert de ligurita de cimbru (optional, insa eu am pus)
15-20 boabe de piper negru
sare
500 ml apa
felii de hrean
Se taie fiecare varza in 4 bucati. (*Pentru a fi gata in 3-5 zile, eu am infasurat sferturile in wrap si le-am pus la cuptorul cu microunde pentru 2 min.) Se toaca varza, se sareaza si se framanta cu mainile pana lasa zeama.
Separat se pune 500 ml de apa la fiert, se adauga marar, cimbru, piper boabe si inca 25 g sare. Cand da in clocot, se va turna peste varza deja asezata intr-un borcan incapator (de 2-3 l).
*In mod normal, varza frecata cu sare lasa multa apa, asa ca se va completa pana la umplerea borcanului cu apa clocotita.
*Se va lasa partea de sus a borcanului (cca. 5 cm) goala pentru a nu da afara cand incepe fermentarea.
* Se tine la loc racoros. (Prima data cand am facut varza murata, am tinut-o la un loc calduros, gandindu-ma ca e nevoie pana incepe fermentarea, insa e mult mai delicioasa si mai limpede fiind tinuta la loc racoros de la bun inceput).

Potato salad


Ingrediente:
3-4 cartofi mari
1 morcov
1 castravete
2 oua fierte
maioneza
putin tarhon uscat, o lingurita chimen, sare, piper
Se curata cartofii, se taie in cuburi potrivite. Morcovii se curata si se taie feliute subtiri. Se pun si cartofii si morcovii intr-o cutie speciala pentru cuptorul cu microunde si se fac la aburi pentru 8 minute.
*(Daca nu aveti cuptor cu microunde, fierbeti cartofii in coaja cu putin otet ca pentru orice alta salata, dupa care se vor curata si se vor taia cuburi. Morcovii se vor curata, se vor taia feliute si se vor fierbe separat in putina apa, in jur de 10-15 min. cat sa ramana inca putin crocanti).
Castravetele crud se taie feliute f subtiri.
Ouale fierte tari se maruntesc.
Toate se amesteca intr-un bol, se pune si 4-5 linguri de maioneza (eu am pus din cea fara colesterol si 50% din grasime redusa), se condimenteaza si rezista 2 zile la frigider.

Mancare de fasole rosie




Ingrediente (2 portii):

1 ceapa
1 morcov
3 carnaciori (eu am folosit carnaciori de pui) taiati bucatele
o lingura pasta de tomate
1 conserva fasole rosie (cu tot cu zeama proprie)
garam masala
scortisoara
fulgi chilli rosu uscat
sare, piper
cardamom
o foaie de dafin
un praf de paprika
o lingurita chimen
cateva rosii cherry
verdeata (patrunjel)
Se prajesc carnaciorii in ulei, se adauga fulgii de chilli si apoi ceapa taiata marunt, morcovul taiat feliute, condimentele, 500 ml apa fierbinte si se lasa sa fiarba pana se inmoaie morcovul.
Apoi se adauga fasolea cu tot cu zeama, rosioarele si se mai lasa 5 min.
Se opreste focul si se adauga patrunjelul.
Se serveste cu muraturi sau salata de cruditati.
Noi am servit-o cu varza murata facuta de mine.

Rafaello



* O reteta preluata de la Teo, careia vreau sa-i multumesc pentru ca ne-a impartasit-o si noua.

Ingrediente (pentru 30-40 de buc., in functie de marimea dorita):
150g zahar pudra cu vanilie
200g lapte praf (eu am folosit lapte praf imbogatit cu colagen)
150g nuca de cocos (+50g pentru ornat bobo)
un pachet de unt
2 foi mari de napolitane cu vanilie (eu am folosit 5 conuri de inghetata baskin robbins sfaramate in blender)
1oo g de fulgi de migdale sau vreo 40 de migdale intregi, dupa preferinte
Mixam untul cu zaharul pudra pana devine o spuma.
Apoi se adauga laptele praf, nuca de cocos si napolitanele (in cazul meu, conurile) maruntite bine.
Se obtine o pasta din care se formeaza bomboanele, se introduc cate o migdala sau cate 3-4 fulgi de migdale la mijoc si apoi se dau prin nuca de cocos. Sunt migaloase, insa sunt foarte delicioase, deci, merita efortul!
Se pastreza intr-un loc racoros si uscat. Eu le-am pastrat intr-o cutie de plastic, la frigider, si le-am scos cu cateva ore inainte de servire.

2/19/2009

Tiramisu 2 (cu budinca de vanilie)


Ingrediente (pentru 4 portii):

zahar si lapte pentru prepararea budincii
250g budinca de vanilie (modul de preparare/ a se citi pe plic)
20~30 piscoturi
cafea expresso sau ness din 3 linguri de cafea instant
250g mascarpone
3 picaturi aroma de migdale (Bittermandel/Amandes/Amandel/Almond-Aroma/Flavour)
Cînd budinca e rece se amesteca cu mascarponele.
Se amesteca bine pana devine o crema omogena.
In cafea se pun picaturile de aroma de migdale si se insiropeaza piscoturile, pe rand.
In functie de forma dorita, patrata sau rotunda, se alege o forma si se aseaza un rand de piscoturi, apoi crema, inca un rand de piscoturi, iar ultimul strat fiind cel de crema.
Se da la rece, iar inainte de servire se pudreaza cu cacao, cu ajutorul unei site sau strecuratori.

Tiramisu 1


*O felie de tiramisu, facut intr-o forma rotunda, din cantitatea dubla prezentata in aceasta reteta.

Ingrediente (6 portii):

36 piscoturi de sampanie

3 galbenusuri

75g zahar

250g mascarpone

400g frisca

250 ml expresso tare sau 3 linguri de ness dizolvate in 250 ml apa

2-3 linguri de Kahlua (lichior de cafea)

cacao

1. O craticioara se umple cam o treime cu apa si se aduce la punctul de fierbere.

Intr-un castron se amesteca galbenusurile cu zaharul si se pun deasupra aburilor, amestecand continuu cateva minute pana se topeste zaharul bine si se obtine o crema omogena.

Se inlatura de pe foc si se lasa putin la racit.

2. Separat se freaca putin mascarponele, pana devine moale, si se amesteca usor cu crema rezultata de la pct. 1 pana nu mai sunt cocoloase.

Apoi, cu ajutorul unui tel, se incorporeaza usor si frisca.

3. Se amesteca lichiorul cu cafeaua si apoi se introduc piscoturile, rand pe rand, lasandu-se 1 sec. la insiropat.
Mai intai, se aseaza piscoturi vertical, pe lateralul formei detasabile rotunde, apoi un rand de piscoturi orizontal, apoi un rand de crema si tot asa, pana se pun 3 randuri de piscoturi si 3 de crema, cel de sus fiind de crema.

4. Se da la frigider pentru cateva ore (eu l-am lasat 24 h), iar inainte de servire se pudreaza cu cacao, cu ajutorul unei site sau strecuratori marunte.



Am facut si tiramisu la cupa, din aceeasi reteta, insa injumatatita.
Au iesit 2 cupe.
Asadar, se aseaza orizontal cate 2 piscoturi in fiecare cupa, se pune crema pana la jumatatea cupei, apoi se aseaza orizontal inca cate 3 piscoturi in fiecare cupa, iar la final, stratul de crema.



Este absolut delicios!!! Nu veti da gres, daca veti alege sa-l faceti pentru un eveniment.. un party!

Sos cu carne de vita


Ingrediente pentru 2 portii:

130-150 g carne de vita (felii subtiri)
2 linguri de bulion
50 ml ulei
400 ml apa
o frunza de dafin
sare, piper, fulgi de chilli, scortisoara, (un sfert de lngurita de garam masala, un varf de cumin powder - optional)
un catel de usturoi (optional)
o bucatica ghimbir ras
Carnea taiata felii o bati cu ciocanelul de snitele (daca e gyuu usugiri, nu mai e nevoie), o sarezi, pui piper, pui si un catel de usturoi ras si o bucata de radacina de ghimbir (shouga) rasa. O lasi la frigider o ora-doua, cat timp ai la dispozitie. Apoi pui cam 50 ml ulei, si asezi carnea in picioare, rezemata de marginile cratitei si pui apa amestecata cu 2 linguri de pasta de tomate cat sa acopere carnea cam cu 2 degete si se da la cuptor sau se face la foc foarte mic ca altfel se poate intari carnea. Se mai adauga sare, piper, frunze de dafin si fulgi de chilli. Daca e un pic cam apos sosul, spre final, se poate pune putin cartof ras si lasat inca 5 minute.
Se serveste cu mamaliguta, pireu si salata de sfecla rosie cu hrean.

Macaroane cu ciuperci shiitake


Ingrediente:

200 g macaroane (pentru salata)
o caserola de ciuperci shiitake
1 legatura ceapa verde
2 oua
o nama cream
100g cascaval
sare, piper, fulgi de chilli, nucsoara
Macaroanele se fierb in apa cu sare.
Separat, se calesc ceapa taiata marunt si ciupercile taiate de-a lungul in putin ulei de masline, condimentandu-se dupa gust.
Un vas termorezistent se unge cu unt si se pun macaroanele, compozitia de ceapa cu ciupercile, ouale batute cu nama cream, sare si piper, iar deasupra se presara cascavalul. Totul se da 5 min. la cuptorul cu microunde.

Salam de biscuiti

*pentru un rulou de 12-15 cm lungime, diametru de 6-7 cm
Ingrediente:

1 pachet de biscuiti (in Japonia: Marie, rosu) (cca. 200g)

30 g nuca

5 cuburi de rahat

2-3 linguri de cacao

stafide

sirop (50-100 ml apa sau lapte+3-4 linguri zahar+3 linguri unt+esenta de rom)

30 g nuca de cocos

Se fierbe siropul, se topeste zaharul in lapte si se adauga untul si se ia de pe foc.
Se adauga apoi si esenta de rom.

Se zdrobesc biscuitii, se taie rahatul cubulete mici, se taie nuca.
Se pune siropul intr-un castron, se adauga jumate din biscuiti, rahatul si nuca, stafidele, cacao si apoi cealalta jumatate de biscuiti.
Se amesteca bine si se lasa un pic moale compozitia.

Se unge o folie de naylon cu unt, se presara nuca de cocos sau biscuiti maruntiti, se pune compozitia si apoi se strange la capete bine si se baga 15 minute la congelator, iar apoi se pune la frigider pana la servire.

Sote de legume cu ficatei

Ingrediente (2 portii):

o caserola de ficatei (cca. 200g)
2 morcovi (se pot si mai multi, daca se doreste doar sote de morcovi)
2 cartofi mari
un broccoli
o caserola de pastai de mazare
o legatura de sparanghel
1 ceapa
1 legatura ceapa verde
ulei
sare, piper, fulgi de chilli, garam masala
Se pun la fiert 2 morcovi, taiati rondele si dupa 10 min., 2 cartofi cu apa cat sa-i acopere. Se adauga fulgi de chilli in apa, sare, piper si o lingura de zahar.
Separat, se fac la aburi (in cutia speciala), la cuptorul cu microunde, un buchet de broccoli, o caserola de pastai de mazare si o legatura de sparanghel. Toate se amesteca la final pentru a se imbiba bine aromele.
Separat, se vor praji ficateii.
Se taie o ceapa pestisori, se caleste in ulei cu cativa fulgi de chilli, se adauga ficateii bine curatati si condimentati, se adauga apa cat sa-i acopere cu 2 degete, ceapa verde si se lasa pana se patrund bine.

Supa crema de ciuperci


Ingrediente:
4 cartofi taiati cubulete
2 morcovi taiati rondele
telina tulpina si frunze
1 ceapa
ciuperci shiitake (2-3 caserole a cate 5-6 ciuperci fiecare)
2 galbenusuri
1 nama cream
sare ,fulgi de chilli, piper, nucsoara
1 lingura de faina
verdeata (patrunjel, ceapa verde)
crutoane
Se fierb cartofii cu morcovii si telina, sare si fulgi de chilli. Apoi se scurg, pastrandu-se zeama, si se dau prin blender cu o parte din zeama.
Separat, se caleste ceapa in ulei pana devine sticloasa, se adauga lingura de faina si inca putina zeama si se amesteca bine. Apoi se adauga pireul de legume, ciupercile, zeama pana se obtine consistenta dorita si se fierbe pana este ceapa gata.
La urma, se bat 2 galbenusuri cu nama cream, sare, piper si nucsoara si se adauga in supa, lasandu-se inca 2-3 min. pana la primul clocot. Se potriveste de gust si se opreste focul.
Se serveste, adaugandu-se verdeata si crutoanele.

2/15/2009

Leapsa (primita de la Emily)


Emily, multumesc ca te-ai gandit la mine....
Cam greu sa ma gandesc la ce ar fi usor de ghicit, gandindu-ma ca nu ma cunoaste lumea..
Asadar, voi scrie 7 lucruri adevarate si 7 false despre mine...
1. Imi place sa gatesc mancare indoneziana.
2. Nu imi plac cumparaturile.
3. Imi iubesc familia.
4. Imi place sa pictez.
5. Nu imi place sa calatoresc.
6. Ma pricep sa ingrijesc florile.
7. Obisnuiam sa cant in corul scolii.
8. Nu imi place sa invat limba japoneza.
9. Nu imi plac pisicile.
10. Imi place sa conduc masina.
11. Imi plac dulciurile mai mult ca mancarea.
12. Imi place sa mananc carne de porc.
13. Am in mod repetat cosmaruri legate de hoti si de serpi.
14. Nu-mi place sa memorez poezii.
Dau si eu mai departe leapsa urmatoarelor fete:

2/13/2009

Tempura asortata

Ingrediente:
jumate de cartof dulce
1 ardei gras
o caserola de ebi (cca 100g)
1 ceapa
o felie de dovleac (cam 3 cm grosime)
1 vanata potrivita
*Se mai pot folosi ca si ingrediente pentru tempura:
calmar (taiat in forma de diamant), ardei iute, fasole verde pastai, zucchini (dovlecel), ciuperci, conopida, cartof, frunze greenperilla sau ooba/ shisou, shishito - ardeiul verde si dulce, radacina de lotus - renkon, ciuperci shiitake sau shimeji sau erynge, sparangel etc.
o cantitate mica de daikon (ridichie gigantica) rasa

putin ghimbir ras

Pentru sos (dipping sauce):
100 ml apa
3 linguri de sos de soia (light)
3 linguri de mirin (sake de gatit dulce)
o cana de 100 g de fulgi de peste bonito (katsuo bushi)

Pentru a prepara aluatul pasta, aveti nevoie de:
un galbenus
130-150 ml apa rece (sau apa normala cu 1-2 cuburi de gheata)
o cana de 140g de faina

ulei pentru prajit

1. Se curata ebi (tinand de cap si tragand de restul corpului, li se scot vinisoarele de pe spate si se mai pastreaza doar coada). Se taie putin din varful cozii si apoi se preseaza cu lama cutitului pentru a scoate orice urma de lichid pentru ca ar putea face ca uleiul sa sara la prajire. Pentru a preveni incovoierea crevetilor, se taie orizontal (across the belly) in 3 locuri de-a lungul lor.
2. Se taie vanata pe lungime in 4 parti. Apoi se taie fiecare bucata pe jumatate (crosswise). Se face un model, facand cateva taieturi la un capat si apoi rasfirandu-le ca pe un evantai. Se pun in apa pentru cateva minute pentru a se elimina amareala, apoi se scot si se sterg de apa.
3. Ardeiul gras se taie in jumatate, se curata de seminte, apoi se taie in fasii pe lungime.
4. Se spala cartoful dulce, se taie rondele fara a se curata de coaja, se pune 5 minute in apa pentru a se scapa de amareala si se sterge de orice urma de apa.
5. Ceapa se curata si se taie in rondele groase.
6. Dovleacul se taie in feliute foarte subtiri, fara a fi curatat de coaja.

7. Pentru sosul in care se vor cufunda la servire (dipping sauce):
Se pun apa, sosul de soia, mirinul si fulgii de peste bonito la foc, se fierb cateva minute si apoi se lasa la racit, dupa care se strecoara.

8. Pentru a prepara aluatul pasta:
Se cerne faina. Se bate galbenusul de ou, se adauga apa rece, apoi faina cernuta si se amesteca putin (nu prea mult ca altfel pasta devine lipicioasa).

9. Se pudreaza fiecare leguma si ebi cu faina (mai putin frunzele de green perilla).
*Cu frunzele green perilla se va avea grija mare deorece tind sa se incovoieze. De aceea, e bine sa se opreasa o data focul pentru a se cobora putin temperatura uleiului).
*Atunci cand se pudreaza vinetele, se va avea grija sa se departeze taieturile.

10. Se incinge uleiul pana la 160C pentru legume si 165-170C pentru peste (ebi). Se va cufunda fiecare leguma in aluatul pasta si se va praji.
Se va avea grija ca uleiul sa fie permanent curat. Atunci cand bulele din jurul fiecarui ingredient devin mici, iar sunetul pare sa se micsoreze, se vor atinge cu betele. Cand aluatul are culoarea aurie si este crocant, se vor scoate si se vor pune pe o tava la scurs.
8. Tempura se va servi pe un platou si se va rade daikon si ghimbir deasupra. Deasupra la ardeiul gras, am presarat cascaval (o preferinta a mea).
*Pe langa dipping sauce, se mai poate face un amestec de sare prajita (roasted salt) cu ceai verde pudra sau cu sansho (piper japonez), oferindu-se astfel o multitudine de arome.

Cateva sfaturi:
*Atunci cand se prepara aluatul pasta, se vor folosi intodeauna ou si apa reci. Daca apa nu e rece, se poate adauga un cub doua de gheata.
*Aluatul pasta nu se amesteca prea mult pentru ca el trebuie sa aiba cocoloase.
daca toate legumele sunt puse toate deodata, se va reduce temperatura uleiului. E bine sa se mentina cat mai constanta posibil.
* Legumele care se fac mai greu si nu lasa miros, se vor praji primele.

Se pot servi alaturi de soba (paste japoneze) etc.

Teriyaki


Ingrediente (2 portii):
200-300g piept de pui (dezosat)
1 castravete taiat fasii (cu instrumentul cu care se indeparteaza coaja cartofului sau a legumelor, in general)
1 ardei ardei gras taiat fasii subtiri, de-a lungul
1 rosie taiata cubulete
susan prajit
Sos ptr marinat:
2 treimi cescuta (daca e slab) sau 3 linguri de sos de soia (daca e concentrat)
2 lingurite zahar brun
jumatate cescuta de mirin
1 lingura de sake
1 catel mare de usturoi taiat feliute
1 lingura de ghimbir proaspat ras
2 linguri ulei
Se amesteca ingred. ptr sos intr-un castron (sake-ul si mirin-ul se pot inlocui cu aceeasi cantitate de vodka+apa, in parti egale). Se tine puiul la marinat pentru o ora-doua, cat timp aveti la dispozitie. Apoi se prajeste puiul in sosul de la marinata si cand este aproape gata, se adauga legumele pentru sotare. Se serveste pe un pat de orez fiert, presarat cu susan prajit.

2/11/2009

Makizushi




Makizushi cu somon afumat (3 rulouri)


Ingred.:

o cana (de 250 ml) de orez

300 ml apa

50 ml otet de orez sau otet special pentru sushi

1 lingura de zahar

o lingurita de sare

o tzipla de somon afumat

un castravete proaspat

3 foi de nori

susan prajit (optional)

sos de soia

gari (ghimbir murat)

wasabi

Se fierbe orezul in cei 300 ml apa in flul urmator. Mai intai se spala orezul intr-o sita, se lasa la scurs 10-20 de minute, se pune intr-o oala, se adauga si apa, se pune capacul si se da drumul la foc tare. Cand incepe sa clocoteasca apa, se micsoreaza flacara pana la minim spre mediu si se lasa sa scada toata apa, dupa care se mareste flacara pentru inca 20-30 de secunde si se ia de pe foc. Se mai lasa acoperit 10 min.
Apoi se adauga otetul, zaharul si sarea si se afana cu furculita pana la racirea completa.

Apoi se pune foaia de nori pe makisu, covorasul special din bambus pentru makizushi, se aduga orezul, se presara susanul prajit, se pune somonul si castravetele curatat si taiat betigase. Se ruleaza cu ajutorul covorasului special de bambus si se sigileaza ruloul cu putina apa.
Se servesc cu sos de soia, ghimbir murat si wasabi.

Se mai pot face makizushi si cu ton, maioneza, ceapa verde si castravete sau cu creveti si avocado sau cu tsukemono (muraturi japoneze).


Lipie cu cartofi dulci si fasole rosie

Lipie (4 bucati):
250g faina
100-125ml apa calduta
sare3 linguri ulei
2-3 linguri de unt topit
o lingurita rasa de bicarbonat de sodiu
Se formeaza aluatul, se framanta bine, se lasa la rece cateva ore ca sa se fragezeasca, se imparte in 4, se intind subtire si se pun in tigaie, fara pic de grasime.
Se fac la foc mic spre mediu, avand grija sa nu se arda sau sa se intareasca. Se tin sub o folie de wrap (cel putin 10 min.) si cu un prosop deasupra. Se pot unge cu putin unt sa fie si mai fragede.
Compozitia:
o legatura ceapa verde sau 1 ceapa potrivita
3 catei de usturoi
1 cartof dulce (taiat cubulete)
o conserva de fasole rosie
1 lingura chimen
o mana e coriandru proaspat sau o lingura de coriandru uscat
o lingurita de coriandru pudra
sare, piper, chilli
Se caleste ceapa, usturoiul si cartoful dulce, se adauga 100ml apa si zeama de la conserva de fasole si se lasa la calit, pana se inmoaie ceapa si cartoful. Se adauga chimenul, coriandrul, sarea, piperul si chilli si la final se adauga si fasolea.
Se vor umple lipiile cu aceasta compozitie.
* Lipiile pot fi inlocuite de clatite.

Galusti cu prune uscate din aluat de gris



Ingrediente:

500g cartofi (rosii, doar daca se poate)
6 linguri mari de gris (cu varf)
2 linguri de faina (+ faina pentru masa de lucru)
1 ou
un varf de sare
20-30 de prune uscate (eu am facut galustile micute si mi-au iesit 27)
8 linguri de pesmet (in Japonia, eu am folosit ほそめパン粉)
3 maini de zahar brun
scortisoara
Se fierb cartofii in coaja (sau se fac la aburi intr-o cutie speciala pentru legume, la cuptorul cu microunde timp de 8 minute), se curata, se piseaza, se adauga grisul, faina, oul si sarea si se formeaza un aluat lipicios.
Se formeaza galustile, introducandu-se cate o pruna in centru, avand grija sa fie faina tot timpul pe maini si se adauga, pe rand, in apa cu sare, adusa la punctul de fierbere, insa pastrandu-se focul minim, pana se formeaza toate galustile.
Cand vor fi aproape fierte se vor ridica la suprafata apei si din acel moment, se mai lasa inca 5 min.
Dupa ce se scot din apa, se lasa 2 minute la scurs si apoi se trec inca fierbinti prin pesmet (prajit in putin ulei, peste care s-a adaugat scortisoara si dupa ce s-a oprit focul, 2-3 maini de zahar brun).

2/04/2009

Gyudon


Ingrediente (2 portii):
150 g carne de vita (gyuu usugiri -bara) sau (feliute subtiri de rasol de vita alb)
o ceapa
1 ou (optional)
200 ml dashi
2 linguri de sake
1 lingura jumate de zahar
2 linguri de mirin (sake dulce de gatit)
3 linguri de sos de soia
shichimi (mix de chilli din 7 condimente)
2 sau 3 arpagic asatsuki
beni-shoga (ginger rosu murat)
2 castroane de orez japonez fiert
Se taie carnea de vita in bucati (bite size). Ceapa se curata, se taie pe jumatate, apoi pe lungime in 4-6 bucati. Arpagicul asatsuki se taie in diagonala.
Se pune supa si sake intr-o tigaie si se aduce la punctul de fierbere, se adauga ceapa si cand e sticloasa, se adauga si carnea de vita. Cand carnea incepe sa se albeasca, se adauga zaharul si mirinul. Se mai fierbe 2-3 minute si se ia spuma formata.
Se adauga si sosul de soia si se fierbe la foc mic pana se reduce lichidul la 2/3 (2 treimi).
Cand e aproape fiert se adauga oul batut si se pune capacul, iar dupa un minut se ia de pe foc.
Se orneaza cu arpagicul asatsuki, beni-shoga si shichimi.
Se mai pot adauga, itokonnyaku (denumirea in engleza este: devil`s tongue in "thread" form), ceapa verde taiata in diagonala, "cotton" tofu...

Gratan cu cartofi si broccoli



Ingrediente (2-3 portii):


5 cartofi maricei

un buchet de broccoli

100 ml nama cream ptr. gatit/ smantana

2 oua

3 carnaciori

jumatate de ceapa

un catel de usturoi taiat feliute subtiri

cascaval din belsug

sare, piper, fulgi de chilli uscat


Cartofii se spala, se fierb in coaja cu putin otet, se decojesc si se taie cubulete potrivite.

(Eu i-am curatat, i-am taiat cubulete si i-am pus intr-o cutie speciala pentru cuptorul cu microunde si i-am bagat timp de 8 min.)

Ceapa se taie marunt, usturoiul se taie feliute si se calesc in unt impreuna cu carnaciorii taiati bucatele (one bite size) si cu cartofii taiati cubulete potrivite si se condimenteaza.

Un vas termorezistent se unge cu unt, se aseaza compozitia de cartofi cu carnaciori, ceapa si usturoi, deasupra broccoli separat in buchetele mici, iar peste se toarna ouale batute cu nama cream (smantana) si cascavalul.

Macaroane cu soia si cu cascaval



Ingrediente (2 portii):


200g macaroane

1 ceapa

50g soia

100g cascaval ras (sau 1 tub de branza topita)

1 lingura faina

sare, piper, fulgi de chilli uscat

1 legatura patrunjel


Se pune soia la fiert in apa si separat macaroanele in apa cu sare. Dupa ce a fiert soia, se lasa la scurs. La fel si macaroanele, insa acoperite. Se taie ceapa solzisori, se caleste in unt, se adauga faina, condimentele si soia si se mai caleste timp de 10 min. Apoi se adauga cascavalul ras, se amesteca bine si se ia compozitia de pe foc.
Se unge un vas termorezistent cu unt, se aseaza un rand de macaroane, compoz. cu soia si branza, iar la final, inca un rand de macaroane. Se da totul la cuptor pentru 25-30 de min. (12 min. la cuptorul cu microunde- intai 9 min., dupa care eu am mai pus 3 felii de branza topita feliata si am mai lasat inca 3 min.).
Apoi se presara verdeata si se serveste cu pofta.

Curry rice


*(dupa o reteta japoneza, prezentata la tv. ca fiind cel mai bun curry)

Ingred.:

2 linguri de ulei de masline
4 chilli uscati
10 g usturoi (taiat feliute)
300g ceapa (taiata feliute)
100 g morcovi (cubulete)
2 cartofi (taiati in 16 bucati)
10 g zahar
1 lingura unt
300 g carne de vita ptr curry
cubulete curry
Pui doi chilli in ulei, lasi 1 min., apoi adaugi usturoiul, morcovul si ceapa si le calesti 10 min. Apoi le lasi sa se raceasca, scoti chilli si le pui in mixer cu morcovii si 1 l apa si le mixezi pana devin o pasta. Apoi le pui din nou in cratita si adaugi inca 2 ardeiuti si cartofii si pui capacul si mai lasi 20 min. la fiert. Apoi strecori sosul si il pui din nou la fiert, adaugi cubuletele curry, untul si zaharul si mai lasi 3 min. pe foc mic, dupa care pui si cartofii deja caliti si mai lasi 3 min.
Carnea (felia sa fie mare si lata 1-2 cm grosime) o pui in ulei incins, dupa 15 sec. se intoarce pe partea cealalta, unde se mai lasa 1,5 min. cu capacul pus. Se opreste focul si se mai lasa 3 min. acoperita, dupa care se cresteaza pe latime si se adauga sosul peste ea. (Va iesi medium rare - facuta pe jumate.)

*Pentru cei carora le place well done (bine facuta): Carnea, taiata cuburi, se prajeste in ulei 2 min. la foc mic, se adauga 2 linguri de sake, 2 de sos de soia, 2 de mirin si se lasa cu capacul pus pana se patrunde bine. Eu am facut si cartofii impreuna cu carnea. I-am pus impreuna de la inceput si i-am lasat la foc mic ca sa nu se intareasca carnea de vita. In felul acesta nu s-au zdrobit si au capatat o aroma deosebita. Carnea si cartofii se vor adauga in sosul strecurat, in care s-a adaugat si untul, zaharul si cuburile de curry si se vor mai fierbe 3-5 min. impreuna.

Se serveste pe un pat de orez, fie el orez japonez sau orez basmati.