6/09/2011

Ce mancam?

Azi este a patra zi a campaniei Iwostin, la care sunt tare bucuroasa
ca m-am alaturat.
O provocare lejera, care e menita sa ne responsabilizeze pe partea de protejare a pielii noastre sau a copilului nostru.

Ei bine, azi va voi reaminti cateva dintre alimentele recomandate sa fie consumate pentru a avea o piele sanatoasa.


Voi incepe cu cel mai important aliment: pasta de tomate.

Rosiile au in compozitia lor un antioxidant puternic numit licopen, ingredient care ofera protectie impotriva arsurilor solare. Un studiu recent a demonstrat ca persoanele care au adaugat zilnic cate 5 linguri de pasta de tomate in alimentatia lor au avut cu 33% mai multa protectie impotriva razelor soarelui. In plus, licopenul reface structura pielii si ii reda acesteia fermitatea.
Foarte recomandate si pentru fumatori.

Asadar, inainte de orice vacanta la mare, ar fi indicat sa consumati zilnic, timp de 2-3 luni, pasta de tomate.

Urmatoarele alimente ca importanta sunt cele care contin acizii grasi Omega 3.

Omega 3 au rolul de a incetini imbatranirea celulara a pielii si de a o proteja de o uscaciune excesiva. Pielea devine mai rezistenta la 
arsurile solare. Multiplica de 1,5-2 ori protectia cremelor solare, in functie de ora de expunere.


Desi pestele contine o cantitate semnificativa de acizi grasi tip omega 3, acestia nu sintetizeza substanta, ci o obtin prin consumul de alge, de aici si diferentele dintre pestele de crescatorie si cei din mediul natural.
Salvia reprezinta o sursa de 6 ori mai bogata in acizi grasi tip omega 3 decat carnea de peste. Semintele de in, fructele de kiwi, iarba grasa reprezinta surse semnificative de omega 3. Ouale produse de pasarile care se hranesc cu subsante vegetale si insecte sunt mult mai bogate in acizi grasi omega 3. Rolurile acizilor grasi tip omega 3 in organism sunt foarte complexe si multiple.



Pentru a evita eritemul solar din perioada estivala, e nevoie sa se consume: caise, morcovi si pepene galben. 


Pentru a te proteja de cancerele cutanate si imbatranirea pielii, trebuie sa consumi: spanac, cereale si fructe de mare. Contin seleniu, un oligoelement, care este un bun protector al ADN-ului celulelor cutanate.


Pentru a evita petele de soare, se recomanda consumul citricelor, fructelor kiwi si a coacazelor.
Contin vitamina C care are proprietati antioboseala si antiinfectioase, impiedica deteriorarea colagenului, lupta impotriva aparitiei petelor brune, a ridurilor, a lipsei de tonicitate si elasticitate a pielii. 
Vitamina C nu face casa buna cu tutunul, care o distruge.


Poti preveni uscaciunea pielii consumand salate si oleaginoase, care contin vitamina E, starul antioxidantilor. Vitamina E este prezenta si in uleiurile vegetale (germeni de grau, masline, nuca, argan), dar si in migdale, nuci, unt, legume verzi, peste gras.


Asadar, imbogatiti-va dieta cu alimentele mentionate mai sus si sa aveti o vara de vis!


Va pup cu drag!:*

3 comentarii:

Lenghel-Covaci Raluca spunea...

Multumim Miha pentru informatii! Sunt de un real folos!

Korry Roman spunea...

foarte interesant articolul,chiar nu stiam unele lucruri ,o sa apelez mai des la unele alimente ,ca la cate beneficii au merita bagate in seama frecvent.multumim de indrumarea catre o alimentatie si un organism sanatos,:*

Brindusa Aluculesei spunea...

Multumim Miha ,esti o comoara la casa omului.Intr-adevar trebuie avuta mare grija de pielea noastra mereu dar mai ales pe timpul verii si citeva sfaturi utile nu strica nimanui!