3/21/2010

Baclava (de post)


Ingrediente baclava:

200 g nuci macinate
50 g migdale crude macinate
50 g alune caju prajite si sarate macinate
1/2 margarina unirea
12 foi linco (foi de placinta de post)
1 l-ta scortisoara
1/2 l-ta nucsoara
1/2 l-ta cardamom pudra
1/2 l-ta chimion pudra
1 zahar vanilat cu bourbon
un praf de sofran

Sirop:
300 ml apa
200-300 ml miere, in fct. de cat de dulce se doreste
un plic vanilie bourbon
zeama de la jumate de lamaie
5 cuisoare

1. Se dezgheata pachetul de foi de placinta.
Se pastreaza foile intregi pentru sfarsit, sa aiba un aspect placut.
Se topeste margarina. Se alege o tava pe marimea foilor si se unge cu margarina topita.
Se imparte numarul foilor de placinta in 3.

2. Se aseaza prima foaie in tava, se unge cu margarina si tot asa pana se aseaza primul grup de 4 foi.

3. Se combina nucile, migdalele, alune de caju cu condimentele si zaharul vanilat.

4. Se presara jumatate din compozitia de la pct. 3 peste primele 4 foi.

5. Se aseaza urmatoarele 4 foi in tava, avandu-se grija sa se unga cu margarina, fiecare foaie in parte.

6. Se presara si cea de-a doua parte a compozitiei de la pct. 3.

7. Se vor aseza si ultimele 4 foi, care se vor unge cu margarina la fel ca si celelalte, fiecare in parte, chiar si cea de deasupra.

8. Se da tava 30 de min. la frigider, dupa care se va taia baclavaua cu grija pentru a putea patrunde bine siropul, la final.

9. Se da la cuptorul preincalzit, pentru 50-60 de min.(depinde de cuptor), la 180 grade C, stropindu-se cu putina apa inainte.

10. In ultimele 10 min. cat este baclavaua in cuptor, se prepara siropul. Se amesteca toate mierea cu apa, vanilia si cuisoarele, se pun intr-o olicica pe foc si se amesteca din cand in cand. La final, se adauga si sucul de lamaie.


11. Cand se scoate tava, se toarna cu polonicul siropul fierbinte, avandu-se grija sa nu se omita vreun spatiu, cat de mic..

12. Se serveste cu pofta, atat calda (cum am facut si noi), cat si rece..Dupa preferinta.

*As fi vrut sa presar deasupra la baclavaua proaspat insiropata o mana de pistacio taiat marunt, insa nu am avut..



18 comentarii:

Momo spunea...

ce baclava primavaratica,arata minunat!

julia spunea...

mmmm,miha ce bunatate de baclava.bravo!

miha-akita spunea...

vai miha ce nebunieeee,nu am mai mancat de zece ani cred...ma infrupt de la tine,ii desuka?itadaki...puuppp

Olgutza spunea...

Ce bunatate ai facut, Miha... mi-e pooooooooftaaaa!!! :P

MihaeRa spunea...

@Alison, multumesc:-*!

@Julia, chiar ca bunatate..s-a dus imediat:P..Pupici!

@Miha, ii desuyo..douzo..
Poate e timpul sa o faci si tu ca se gasesc foi de placinta si acolo;;)..Pupicei!!!

@Olgutza, indrazneste si serveste-te;;)! Pupic!

O zi frumoasa la toate!!!

sarah spunea...

asta da papa bun.vreau si eu,vreau si eu....stiu nu-mi ramane decat sa imi fac.pupici

MihaeRa spunea...

Hai scumpica, ca nu-i greu...si se face imediat;;)..Dar daca nu vrei sa faci azi, doar intinde maina;;)! Pupicuti!

violette spunea...

Foarte buna baclavaua, iar a ta arata tare bine.....

MihaeRa spunea...

Violette, multumesc:-*!

MONONOKE KITCHEN spunea...

De cand ma indemn la baclavale...
nici eu nu mai tin minte!
Acum mi-ai dat impuls, gata,
ma pun pe treaba!

ana .araki spunea...

ce frumos arata! eu nu prea am mancat baclava la viata mea ,,cred ca e gustoasa!!!

MihaeRa spunea...

@Mononoke Kitchen, m-as bucura sa fi reusit acest lucru...Ar fi un compliment mare pentru varianta mea de baclava...

@Sarah, multumesc tare mult pentru premiu..L-am luat si am si raspuns la provocarea aferenta;;)..Pupicuti!

@Ana, e f. gustoasa...S-a dus ditamai tava in o zi jumate:D..Pupic!

Paradis spunea...

Foarte bine arata baclavaua ta...niciodata n-am presta acasa,mersi pentru reteta.O zi minunata de Florii!

Gabriela spunea...

Foarte bine arata baclavaua ta...sincera sa fiu nu am incercat niciodata sa o fac.De cate ori mananc la Turci i-mi iau si o portie de baclava,si e foarte gustoasa,dar facuta in casa cred ca e si mai gustoasa.Te pup ciauo!

MihaeRa spunea...

Paradis, Gabriela va invit cu toata convingerea sa faceti si voi baclava dupa aceasta reteta..Nu veti regreta;)!!!

O duminica si o zi de Florii fericite!!!

m.t. spunea...

Paradis, Gabriela va invit cu toata convingerea sa faceti si voi baclava dupa aceasta reteta..Nu veti regreta;)!!!

O duminica si o zi de Florii fericite!!!

Paradis spunea...

Foarte bine arata baclavaua ta...niciodata n-am presta acasa,mersi pentru reteta.O zi minunata de Florii!

m.t. spunea...

Violette, multumesc:-*!