* (pentru forma de 22,5 cm)
Crusta
150g biscuiti graham
2 lg. unt
2 maini nuca macinata
1 mana zahar
Umplutura
4 cutii branza crema hohland (neaparat sa aiba 60% grasime)
1 cutie de mascarpone
1 1/2 cani zahar (eu am pus zahar pudra-160 g)
4 oua
1 canita lapte (canita are 100 ml)
1 canita faina
1 plic vanilie bourbon
Decor:
menta
frisca
sos de visine sau de fructe de padure...
1. Se tapeteaza fundul formei de 22,5 cm cu hartie de copt, se unge foarte bine cu unt hartia de copt si marginea formei. (Altfel, prajitura se poate crapa in momentul racirii.)
Se imbraca peretii exteriori ai formei cu folie de aluminiu, in strat dublu pentru a impiedica patrunderea apei din tava, in care va sta in cuptor.
2. Se zdrobesc biscuitii. Se macina nuca. Se topeste untul.Se amesteca ingredientele pentru crusta f bine, se pune compozitia in forma, se niveleaza f bine cu lingura.
3. Se amesteca branza crema cu zaharul praf doar pana devine omogena, se toarna laptele putin cate putin, se adauga ouale, unul cate unul, incorporandu-se usor cu lingura de lemn, se adauga vanilia si faina pana se obtine o crema f omogena. (Nu se exagereaza cu frecatul/ amestecatul deoarece acesta poate fi un motiv de crapare sau de formare de mici gauri de la eventuale bule de aer.)
4. Se adauga umplutura peste crusta. Se pune forma intr-o tava mai inalta, in care se va pune apa fierbinte pana atinge nivelul de 2-3 cm din marginea exterioara a formei. (Acest lucru se face pentru o coacere uniforma a prajiturii.)
5. Se da la cuptor timp de 70 min., la 170 grade C.
*La final se opreste focul si se lasa in cuptor timp de 5-6 h pana se raceste complet. (Racitul fortat poate fi o alta cauza a crapaturilor aparute pe suprafata prajiturii.)
Desi poate parea ca nu e coapta la finalul celor 70 de min., este indicat sa nu umblati la ea in timpul coptului....La 10 min. dupa ce ati oprit focul, se scoate tava cu apa, se ia un strat de folie de aluminiu si se lasa cele 5-6 h indicate pentru o racire completa.Uitati pur si simplu de ea;;) (mai putin sa opriti focul:D)!
6. Dupa ce s-a racit complet, se baga la frigider si se tine cel putin 18-24h pana la servire.
Se poate orna dupa preferinta, dar cea mai buna e doar cu menta, pentru a-i aprecia gustul la adevarata valoare;;)... Sosul de visine a fost putin mai dulce ca prajitura, de aceea as cauta un alt sos mai dulce-acrisor pentru data viitoare..
20 comentarii:
la multi ani mamicii si multa sanatate,acest cheesecake este si unul din preferatele mele,yummy!
Miha .La multi ani mamei tale,multa sanatate si multa dragoste !
de tortuletul de branza ce sa zic...arataaaa moaaaaa...bine de tot,PERFECT!sa pui reteta te rog!
o duminica frumoasa in prag de sarbatoare!puppp!
La Multi ani mamei tale!
Doua premii minunate te asteapta la mine pe blog..
O duminica frumoasa!!
La multi ani la mami tau,multa ,multa sanatate si fericire ii doresc.pupicei
PS :foarte bine arat cheesecake-ul.poate ai timp sa pui si reteta.
LA MULTI ANI!mamei tale,multa sanatate si fericire.Arata demential.Asteptam reteta.....
Iti doresc o seara frumoasa!
La multi ani!mamei tale,cu multa sanatate si fericire!Va doresc Sarbatori fericite!
...iar cheesecake-ul arata minunat!xxx
Alison, multumim de urari!
Multa sanatate si tie si familiei!!!!
Da, e clar si preferatul meu...
Miha, multumim asemenea pentru toate urarile de bine!!! Esti o scumpica!
Pun acus reteta..pupicei!
Danna, multumesc frumos pentru urari si premii:-*!
Sarah, multumim si tie pentru urari!
Asemenea si familiei tale!
O sa pun reteta imediat;)! Pupicei!
Lili, multumesc frumos pentru urarile de bine!
Asemenea iti doresc tie si familiei tale!
Carmen, multumim frumos de urari!
Sarbatori fericite si tie si familiei tale!:-*
Cu putina intarziere ' la multi ani ' mamei tale.Splendida prajitura i-ai facut.
Multumesc de vizita si ma bucur ca ti-am descoperit blogul, foarte frumos.
O saptamana minunata si linistita sa ai.
Micul, multumesc si eu pentru vizita, pentru urari si pentru aprecieri...
Te-am adaugat deja la blogroll-ul meu..Abia astept urmatoarele bunatati facute de tine;;)!
O saptamana deosebita si tie!!!
Desi cam tarziu acum, La Multi Ani mamei tale si Paste Fericit tie si familiei tale. M-ai facut praf cu cheesecake-ul asta! Acum chiar ca-mi ploua-n gura! Ma duc sa-mi iau niste biscuiti si mascarpone chiar acum si o voi executa in seara asta... Nu de alta dar am in plan sa fac pasca azi si nu pot lasa prajitura in cuptor peste zi, ca altfel... Yum, Yum, Yum!... Mersic de reteta!
Multumim frumos pentru urari! Asemenea iti dorim tie si familiei tale!
Indiferent cand o vei face, sa revii sa-mi spui cum a fost;;)..
Spor la treburi si sarbatori fericite!!!
Multumim frumos pentru urari! Asemenea iti dorim tie si familiei tale!
Indiferent cand o vei face, sa revii sa-mi spui cum a fost;;)..
Spor la treburi si sarbatori fericite!!!
Desi cam tarziu acum, La Multi Ani mamei tale si Paste Fericit tie si familiei tale. M-ai facut praf cu cheesecake-ul asta! Acum chiar ca-mi ploua-n gura! Ma duc sa-mi iau niste biscuiti si mascarpone chiar acum si o voi executa in seara asta... Nu de alta dar am in plan sa fac pasca azi si nu pot lasa prajitura in cuptor peste zi, ca altfel... Yum, Yum, Yum!... Mersic de reteta!
Danna, multumesc frumos pentru urari si premii:-*!
Miha, multumim asemenea pentru toate urarile de bine!!! Esti o scumpica!
Pun acus reteta..pupicei!
Trimiteți un comentariu