3/21/2010

Hamburger vegetarian (de post)


Vegetarian tofu hamburger(4 portii):

4 chifle (reteta aici)

ptr chiftelutele vegetale:
4 cartofi medii
1 ceapa taiata marunt
1 morcov mic ras pe razatoarea mare
1 ardei gras taiat f marunt
patrunjel
pesmet
sare, piper
fulgi de chilli uscat
1 l-ta de chimen
un varf de garam masala
un varf de coriandru pudra
un varf de chimen pudra
ulei

1 buc. de tofu cotton (sau silken)
2 lg. amidon de porumb
2 lg. faina
ulei

cateva frunze de salata
cateva felii de rosii (2 de fiecare hamburger)

salata coleslaw:
1/4 varza alba tocata
1 morcov mic ras pe razatoarea mica
1/4 telina rasa pe razatoarea mica
1 ceapa mica rasa
sare, piper
maioneza de soia
suc de lamaie
1 l-ta mustar dulce
1 lg zahar

1. Se curata cartofii, se spala si se pun la fiert.Se curata ceapa si se taie marunt.Se da 1 morcov mic prin razatoarea mare, se taie ardeiul gras marunt, se toaca verdeata.

2. Se pun 2-3 lg. de ulei intr-o tigaie incinsa, se pun cativa fulgi de chilli uscat si l-ta de chimen, dupa 1 min. se adauga si ceapa. Dupa 1-2 min., se adauga morcovul si ardeiul gras si se calesc bine, pana devine ceapa sticloasa, dupa care se da deoparte.

3. Se paseaza cartofii fierti bine, se adauga compoz. de la pct. 2, condimentele si verdeata tocata si se framanta bine. Se mai pun 2-3 lg. ulei si putin pesmet si se mai amesteca.

4. Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu hartie de copt.

5. Se da o forma rotunda, dar plata
chiftelutelor, ajutandu-ne de pesmet,avand grija
sa nu depaseasca diametrul chiflelor.Se aseaza pe foaia de copt, se mai ung cu ulei si se dau la cuptorul preincalzit, in jur de 45-50 de min., la 200 grade C, pana devin aurii.
*Sunt f fragile, deci se va avea grija cum se manevreaza. Dupa 25 de min. le-am intors cu grija.

6. Se scot de la cuptor si se aseaza pe hartie speciala care absoarbe grasimea, lasandu-se sa se raceasca.

7. Se taie f marunt varza si ceapa.
Telina si morcovul se dau prin razatoarea mica.

8. Se amesteca maioneza de soia cu mustarul, sucul de lamaie, zaharul, sarea si piperul.

9. Dressingul de la pct. 8 se toarna peste ingredientele de la pct. 7, se amesteca bine si se da la frigider pentru o ora.

10. Bucata de tofu se scurge, prin presare (se pune un fund de lemn sau o farfurie grea si se tine pe un plan inclinat pentru a se scurge zerul).

11. Tofu, scurs bine, se taie felii groase de 1-1,5 cm, se dau prin combinatia de faina si amidon si se pun la prajit in ulei incins.
Se prajesc pe ambele parti si cand prind o culoare aurie, se scot pe hartia absorbanta.

12. Se taie chifla in 2. Pe partea de jos se pune o parte din salata de coleslaw, dupa ce a stat o ora la frigider, se aseaza chifteluta vegetala, felia de tofu prajita (agedofu), 2 felii de rosii si felia de salata si se pune partea cealalta a chiflei.

2 comentarii:

sarah spunea...

eu nu am mancat niciodata tofu...stiu rusine mie dar sigur pap cat de curand ca pe toate blog-urile am vazut retete cu tofu.mie nu imi place laptele de soia de aia am evitat tofu.totusi nu pierd nimic incercand.una peste alta arata yummy papita ta.pupicei

MihaeRa spunea...

Scumpica, acum depinde de unde ai papat lapte de soia..ca nici eu nu-l suport pe cel din Ro, desi tofu e bun..eu am folosit tofu cu marar, pe care il papam cel mai des..
Dar laptele de soia din Japonia, este delicios..In timpul postului Craciunului, am papat la greu..ba cu fulgi de ovaz, ba cu gris, ba in ciulama de ciuperci...
Nici mie nu-mi place tofu simplu..n-are niciun gust..Insa in misoshiru sau prajit, agedofu etc..e fff bun!!!
Pupicei!!!!