Daca tot am preparat iaurt de casa si am o cantitate mai mare, m-am hotarat sa fac paine cu iaurt.
Ingrediente (pentru 8 painici):
375 g faina de grau integrala ecologica
125 g faina alba
drojdie cat o nuca
apa calduta
o lingurita miere sau zahar
200-250 ml iaurt (facut in casa)
2-3 linguri ulei (+uleiul pentru uns hartia de copt)
putin unt pentru a unge painicile
sare
Se combina ambele tipuri de faina cu sarea.
Peste drojdie se pune mierea sau zaharul si apa fierbinte, iar apoi se presara putina faina si se lasa pana se crapa faina. Atunci se va amesteca bine drojdia si se toarna peste faina, se adauga uleiul si iaurtul si se framanta bine, timp de cel putin 10 minute.
Se lasa la crescut, acoperit cu un prosop, vreo 30-45 de min. Apoi se modeleaza.
Eu am preferat sa fac mai multe painici si mi-au iesit 8 buc.
Se ung cu untul, pastrat la temperatura camerei.
Se cresteaza pentru a nu se crapa in timpul coacerii. (Eu am preferat sa-i fac o declaratie in scris lui iubi:))
Se pun apoi intr-o tava tapetata cu hartie de copt, care a fost unsa cu putin ulei, si se mai lasa la crescut vreo 30-45 de min.
Se baga apoi la cuptor pentru 1h la 200 grade C.
Se pastreaza in punga de naylon.
*Painicile au iesit moi, insa nu pufoase cum ar iesi cu faina alba.
*Eu am dorit sa fac painici cu faina integrala de grau ecologica pentru continutul de fibre ridicat si pentru faptul ca painea "neagra" e mai pe gustul meu.
1 comentarii:
Ador painea neagra.Si eu fac paine de casa, cu tarate de grau sau paine alba impletita. O sa prepar si eu ceea ce ne-ai prezentat si promit sa revin cu vesti despre cum a iesit si cat a fost de apreciata.Ganduri frumoase pentru o prietena draga.
Trimiteți un comentariu