4/08/2009

Paine in foi (invartita)


* Zilele trecute mi-am adus aminte de o paine foarte draga copilariei mele si anume "painea in foi", o paine pe care bunica mea din zona Olteniei, ne-o facea foarte des. Am cautat-o pe net cu acest nume, dar cum n-am gasit-o, la sfatul mamei, am introdus un alt nume al acestei paini , si anume "invartita", cum este cunoscuta in zona mamei, si anume Moldova. Am reusit sa gasesc reteta Sandei Marin pe blogul lui Ala Oancea, careia vreau sa-i multumesc pentru frumoasa prezentare, si am decis sa incerc o varianta a acestei paini.
Foile/ aluatul:

500 g faina alba (pentru ca am dorit o paine bogata in fibre, eu am folosit 250 g de faina de grau integrala si 250 g de faina de secara, insa data viitoare cred ca voi folosi jumatate faina alba si jumatate integrala sau secara)

o lingurita sare

3-4 linguri mari de ulei (+uleiul pentru a unge tava+ uleiul pentru a unge foile+uleiul pentru a unge painea inainte de a o baga la cuptor)

200 ml apa calduta


Umplutura:

200 g nuci

150-200 g zahar brun (dupa plac, insa cu cat e mai mult zahar, cu atat e mai gustoasa)

scortisoara


Sirop (optional, spun optional pentru ca eu nu am mancat-o pana acum cu sirop, insa e o varianta de servire foarte interesanta, sugerata de Ala Oancea):

zahar pudra

sucul de la jumatate de lamaie

putina apa


Se amesteca ingredientele pentru aluat bine, se framanta bine pana devine un aluat moale, se lasa la odihnit 10-20 de minute.

Aluatul se imparte in 4 parti (eu l-am impartit in doua, insa fiind o paine in foi, dupa cum spune mama: e bine sa fie compusa din cat mai multe foi subtiri pentru a fi cat mai crocanta) si se intinde pe rand cu facaletul, pana ajung fasii foarte subtiri.

Se ung toate cu ulei, se presara pe fiecare, in parte nuca, zaharul si scortisoara, iar apoi se suprapun cate 2 si se ruleaza strans.
Se aseaza in tava, in forma de melc, incepand de la mijloc.
Se unge deasupra cu ulei si se baga la cuptor pentru 50 de minute, la 200 grade C, dupa care se va scoate si se poate pune jumatate din sirop si se mai presara o mana sau doua de zahar brun.

Se mai lasa inca 10-20 de minute, pana se rumeneste bine si devine crocanta.

Imediat ce a fost scoasa din cuptor, se toarna si restul de sirop si se serveste calda sau rece.



5 comentarii:

Ala Oancea spunea...

Miha, arata foarte bine "invartita" ta :) Cred ca este super buna si cu nuca !

Daniela Addario spunea...

Ce pofta mi-ai facut cu invirtata asta cu nuca, hmmm, mi-as dori sa te vizitez in acest moment si sa savurez cu placere o feliuta. Foarte bine ti-a iesit.

MihaeRa spunea...

Ala, iti multumesc tare mult pentru reteta! Ma bucur ca acum pot s-o fac si eu pentru ca bunicile mele nu mai sunt printre noi pentru a le putea intreba reteta, iar mami nu stia cantitatile exacte si de obicei, cam exagereaza cu uleiul:p...
Te pupic dulce si multumesc pentru vizita!

MihaeRa spunea...

Daniela, esti o scumpa! Cu mare placere te primesc in vizita si voi avea grija sa am pe masa paine in foi;)! Te pupic si multumesc pentru vizita virtuala!

Ala Oancea spunea...

Miha, arata foarte bine "invartita" ta :) Cred ca este super buna si cu nuca !