4/30/2009

Tsukimi soba


*(tsukimi = ("moon viewing") privitul lunii, denumire venita de la oul ochi si soba, care sunt un tip de paste japoneze)

Ingrediente (pentru 2 persoane):

150 g soba (paste japoneze)

2 oua

cateva firicele de nori (alge) (furikake)
2 linguri de ceapa verde taiata marunt
Pentru sos:

3 linguri de sos de soia

2 linguri de mirin (vin dulce din orez)

1 pliculet de dashi (pudra instant din peste bonito si/ sau ciuperci shiitake care se dizolva in 500 ml apa)

Se incalzeste apa pentru dashi, se adauga pliculetul de pudra instant, sosul de soia si mirinul si sosul format se da in cateva clocote.

Separat, se fierbe 5 min. soba in 1 l de apa, dupa care se scurge si se dau printr-un jet de apa rece pentru a opri fierberea pastelor.

In acelasi timp, se fac 2 oua ochiuri in apa fiarta (nu in ulei). *Japonezii pun oul crud peste aceste paste, insa eu nu pot.

Se impart pastele in 2 boluri, se adauga cate un sfert de sos, se aseaza oul ochi, se presara nori si ceapa verde taiata marunt si se serveste cu pofta.




8 comentarii:

alison spunea...

foarte interesant!nici eu nu suport ou crud...te inteleg!si mai e si sallmonela la mijloc...

Miha spunea...

Asa e, Alison! Trebuie sa fim precaute!

Jacktels Kochbuch spunea...

Hallo Miha,

Oul merge crud dacä il dai inäuntru cin suppe este incä fierbinte.Eu pun oul la sfirsit , nu mai misch suppe si pun capacul deasupra.Läs citeva Minute. Asa primeste Oul un pic Aroma de la Dashi.

Salutäri Jacktel

Miha spunea...

Jacktels, multumesc frumos pentru idee, dar am incercat asa cu alt tip de paste japoneze gen chicken noodles si desi am acoperit bolul, nu s-a facut oul si mie nu-mi place sa-l vad crud in farfurie:(. Eventual sa-l fierb in dashi ca sa ia aroma de care vorbeai..

adriana spunea...

arata foarte bine cred ca si gustul e pe masura, mai trec pe la voi

sa veniti si voi la mine, am nevoie de cateva vorbe bunedardindar: Un ochi plange, unul rade

DoarATAT spunea...

Hristos a Înviat !
V-am "găsit" citind Muzica de pe Blogul lui "cristian-george" şi o să fac deocamdată un link spre "reţete" pe un blog de-al meu :http://terrablogdialog.blogspot.com/ .
Vă mulţumesc, pentru reţete, am să vă anunţ (dacă NU uit) cum a ieşit prima !
Dacă "veniţi în vizită" pe la mine, este cam balamuc (9 bloguri + 2 colaborări), totul este în construcţie, inclusiv EU.
Recent am "descoperit" posibilitatea dezvoltării laturii spirituale Blo-GÂND astfel de bloguri. Provizoriu am sacrificat restul "construcţiei" pentru a-mi clarifica acest nou "acaret".
Deci dacă (DACĂĂĂ .. "îndrăăzniţi cumvaaa..!") vizitaţi, sunteţi bineVenită, dar Nu Vă grăbiţi CU NIMIC ! -- Nu ştiu dacă merită să rămaneţi (dvs. sau altcineva!).
Bineţe !
ADEVĂRAT A ÎNVIAT !

adriana spunea...

arata foarte bine cred ca si gustul e pe masura, mai trec pe la voi

sa veniti si voi la mine, am nevoie de cateva vorbe bunedardindar: Un ochi plange, unul rade

alison spunea...

foarte interesant!nici eu nu suport ou crud...te inteleg!si mai e si sallmonela la mijloc...