Ingrediente (pentru 6 pascute mici de 14-16 cm diametru si una mare, de 26 cm diametru):
Pentru aluat:
aprox. 500 g faina
2 oua
150-200 ml lapte caldut
100-150 g zahar
vanilie, coaja de lamaie, esenta de rom, esenta de lamaie
0,5 l-ta sare
30-50 g unt topit
10-20 ml ulei
10-15 g drojdie
Se zdrobeste drojdia, se amesteca cu o lingurita de zahar, se toarna 50 ml lapte caldut, se presara niste faina si se lasa cateva minute pana incepe sa se crape faina de deasupra drojdiei.
Se cerne faina, se combina cu sarea, ouale, drojdia, restul de lapte, esentele si aromele, coaja de lamaie, zaharul si apoi incepe sa se incorporeze treptat untul topit, apoi uleiul pana se obtine un aluat moale. Ar trebui sa se framante in jur de 20 de min.
Se lasa la crescut intr-un loc calduros, acoperit cu un prosop, cel putin o ora.
Pentru umplutura:
1,5 kg branza de vaca proaspata framantata (fara sare)
0,5 kg telemea de vaca
300 g taitei
3-4 plicuri zahar vanilat
esenta rom, esenta vanilie
coaja de la o lamaie
zahar dupa gust (~250 g)
7 oua (3 intregi si 2 galbenusuri) (+2 oua ptr uns)
stafide
Se fierb taiteii separat si se lasa la racit. Apoi se combina cu ambele tipuri de branza, ouale, esentele, coaja de lamaie, stafidele, zaharul vanilat si zaharul tos pana se obtine o compozitie omogena.
Dupa ce a crescut aluatul, se ia cate putin aluat si se formeaza un cerc pentru a se pune pe fundul tavii de tarta (de aprox. 14-16 cm diametru), in care se vor face pascutele.
Apoi se pun cate 2-3 linguri de compozitie de branza, se taseaza bine si se unge totul cu galbenus de ou. Deasupra se vor pune pe margine si pe centru, in forma de cruce, niste cordoane impletite, facute din aluat, ce vor fi unse cu galbenus de ou, la randul lor.
Cele mici se dau la cuptor, la 200 grade C, timp de 30-35 de min., iar cea mare (de 26 cm diametru) va fi data la cuptor, pentru aprox. 45-50 min. Se va face proba cu scobitoarea si daca ramane uscata dupa proba, inseamna ca este facuta.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu