4/13/2009

Chana masala (mancarica de naut) (de post)


Ingrediente (2 portii):

5 linguri de ulei

un praf de asafetida
1,5 lingurite de seminte de chimion

1 lingura de faina (besan/ gram flour) (eu am folosit faina integrala)

puree de rosii (de la 2 rosii mari)

1 lingura de ghimbir ras

1 lingura de ardei iute verde taiat rondele

0,5-1 lingurita de turmeric

0,5-1 lingurita de pudra de chili

3 lingurite de pudra de coriandru

nautul
o lingurita de sare

o cana de apa de 250 ml apa (pentru a avea mai mult sos)

0,5 lingurita de garam masala

pudra de mango si suc de lamaie (optional)

O cana de 250 ml plina cu boabe de naut (aprox. 200g) se pun la inmuiat in apa pentru 24 h, cu jumatate de lingurita de bicarbonat, apoi se scurg de apa, se clatesc si se fierb in apa cu cateva foi de dafin, timp de 30-45 de min., pana devin moi (nu zdrobite), dupa care se clatesc bine cu apa rece.

Se pun cele 5 linguri de ulei la incins - se testeaza daca s-a incins, punand cateva seminte de chimen si daca se formeaza bule in jurul lor, inseamna ca este temperatura potrivita sa sa adauge si restul pana la 1,5 lingurite de seminte de chimion.

Se mai adauga un praf de asafetida (eu nu am avut), o lingura de faina integrala si se amesteca foarte bine pentru a nu se forma cocoloase. Se pune pireul de rosii, ghimbirul ras, ardeiul iute, turmericul, pudra de chili si coriandrul pudra (nici din acesta nu am avut) si se amesteca bine, pana ce pureul de rosii pare sa se separe de ulei.

In acest moment, se adauga nautul, sarea si apa, se acopera cu capacul si se lasa la fiert pentru 10-15 min,

Dupa acest timp, un sfert din naut se zdrobeste cu lingura de lemn pentru a-i da un aspect de sos mai inchegat.

Se mai adauga jumatate de lingurita de garam masala si sare, daca mai este nevoie.

Se serveste cu patrunjel si felii de rosii.

*Din cauza ca nu am apreciat bine cantitatea de naut, nu am pus suficienta apa si deci, nu s-a format suficient sos, insa daca veti pune o cana de 250 ml de apa, va iesi cu mult mai mult sos!

*A doua oara cand am facut aceasta mancarica a iesit asa:




Este foarte gustoasa aceasta mancarica. Este una din preferatele mele din bucataria indiana.

6 comentarii:

Geanina Codita spunea...

Se pare ca nautul e la mare cautare. multi spun ca este foarte bun. Eu nu am pregatit niciodata.O sa incerc.

MihaeRa spunea...

Geanina, nu numai ca este si gustos nautul, insa ca si toate leguminoasele uscate, sunt foarte indicate deoarece glucidele continute de acestea se asimileaza lent.
Chiar te invit sa incerci aceasta mancare, daca esti fan al mancarurilor mai condimentate!:)

Anonim spunea...

Buna Miha,

Chiar daca e postat mai demult sper ca-mi vei raspunde. Multumesc de reteta, tocmai am inceput sa gatim si noi cu naut, dar pana acum l-am folosit doar la humus. O sa incerc si aceasta mancarica.

Am si eu o intrebare in schimb. Ce este turmenicul si unde se poate gasi in Romania ? L-am mai intalnit in retete pana acum,dar l-am ignorat.
De asemenea, unde as putea gasi pudra de mango ?
Multumesc frumos,

Cristina

MihaeRa spunea...

Buna, Cristina!

Multumesc pentru vizita!

Turmeric este un condiment indian. I se mai spune si curcuma.
Eu zic ca poti gasi la magazinele naturiste din centru, cu vanzare mai mare. S-ar putea sa nu aiba in stoc ca nu sunt multi cumparatori, dar la comanda, ti se aduce orice.
Aici este un magazin online:
http://www.magazin-naturist.ro/cautare/condimente/p4

Acelasi lucru e valabil si pentru pudra de mango, desi aceasta s-ar putea gasi un pic mai greu chiar.

O zi frumoasa!

Cu drag,
Miha

m.t. spunea...

Buna, Cristina!

Multumesc pentru vizita!

Turmeric este un condiment indian. I se mai spune si curcuma.
Eu zic ca poti gasi la magazinele naturiste din centru, cu vanzare mai mare. S-ar putea sa nu aiba in stoc ca nu sunt multi cumparatori, dar la comanda, ti se aduce orice.
Aici este un magazin online:
http://www.magazin-naturist.ro/cautare/condimente/p4

Acelasi lucru e valabil si pentru pudra de mango, desi aceasta s-ar putea gasi un pic mai greu chiar.

O zi frumoasa!

Cu drag,
Miha

Miha spunea...

Geanina, nu numai ca este si gustos nautul, insa ca si toate leguminoasele uscate, sunt foarte indicate deoarece glucidele continute de acestea se asimileaza lent.
Chiar te invit sa incerci aceasta mancare, daca esti fan al mancarurilor mai condimentate!:)