Ingrediente (pentru 2 paini):
200 g faina de grau integrala
400 g faina de secara (sau 300g integrala si 300g secara)
400 g faina alba
20 ml ulei
1,5 lingurite sare
15-20g drojdie proaspata
putin zahar
apa calduta
8-10 lingurite de susan negru
Intr-o cana se pune drojdia, se presara putin zahar, se toarna apa calduta si se pune niste faina deasupra, lasandu-se asa pana se crapa faina.
Se combina cele 3 tipuri de faina cu sarea si susanul negru si se incorporeaza f.f. bine. Se va face o gaura in mijlocul fainii si se adauga apa cu drojdie si o parte din ulei. Restul de ulei se va turna treptat in mana cu care se framanta.
Se va framanta bine, pana se va obtine un aluat elastic (in jur de 15-20 de minute).
Se lasa la crescut acoperite pentru 45-60 de min., se da forma painilor si se vor pune in forma (eu am folosit formele de cozonac).
Se mai lasa la crescut inca 45-60 de minute (pana cresc pana la nivelul de sus al formelor).
Apoi se vor unge cu putin ulei si se vor baga la cuptor, la 180 grade Celsius, pentru 1h si 10 min.
Se vor incerca cu scobitoarea pentru a fi siguri ca sunt coapte painile si in interior.
Se va lasa sa se raceasca bine si abia apoi se va taia.
*Daca este facuta dupa-amiaza, cel mai bine ar fi sa se taie a doua zi.
4 comentarii:
arata foarte bine!!!yami!!!!
Mersi, Ana! Stii ca aveam in Japonia o paine cu susan negru ce o cumparam tot timpul...Aceea avea un alt fel de faina, insa tare buna a iesit si asta!
Mersi, Ana! Stii ca aveam in Japonia o paine cu susan negru ce o cumparam tot timpul...Aceea avea un alt fel de faina, insa tare buna a iesit si asta!
arata foarte bine!!!yami!!!!
Trimiteți un comentariu