4/02/2009

Paine cu susan negru

Ingrediente (pentru 2 paini):

200 g faina de grau integrala

400 g faina de secara (sau 300g integrala si 300g secara)

400 g faina alba

20 ml ulei

1,5 lingurite sare

15-20g drojdie proaspata

putin zahar

apa calduta

8-10 lingurite de susan negru

Intr-o cana se pune drojdia, se presara putin zahar, se toarna apa calduta si se pune niste faina deasupra, lasandu-se asa pana se crapa faina.

Se combina cele 3 tipuri de faina cu sarea si susanul negru si se incorporeaza f.f. bine. Se va face o gaura in mijlocul fainii si se adauga apa cu drojdie si o parte din ulei. Restul de ulei se va turna treptat in mana cu care se framanta.

Se va framanta bine, pana se va obtine un aluat elastic (in jur de 15-20 de minute).

Se lasa la crescut acoperite pentru 45-60 de min., se da forma painilor si se vor pune in forma (eu am folosit formele de cozonac).


Se mai lasa la crescut inca 45-60 de minute (pana cresc pana la nivelul de sus al formelor).

Apoi se vor unge cu putin ulei si se vor baga la cuptor, la 180 grade Celsius, pentru 1h si 10 min.


Se vor incerca cu scobitoarea pentru a fi siguri ca sunt coapte painile si in interior.


Se va lasa sa se raceasca bine si abia apoi se va taia.


*Daca este facuta dupa-amiaza, cel mai bine ar fi sa se taie a doua zi.

4 comentarii:

ana .araki spunea...

arata foarte bine!!!yami!!!!

MihaeRa spunea...

Mersi, Ana! Stii ca aveam in Japonia o paine cu susan negru ce o cumparam tot timpul...Aceea avea un alt fel de faina, insa tare buna a iesit si asta!

Miha spunea...

Mersi, Ana! Stii ca aveam in Japonia o paine cu susan negru ce o cumparam tot timpul...Aceea avea un alt fel de faina, insa tare buna a iesit si asta!

ana .araky spunea...

arata foarte bine!!!yami!!!!