3/01/2009

Curry de somon cu mango


Ingrediente pentru 4-6 portii:

4 fileuri de somon (150 g/ fiecare)
2 linguri de ulei
1/2 sau un scotch bonnet yellow chili (careia i s-au scos semintele si a fost maruntit) (eu am folosit 1 ardei gras galben)
4 catei de usturoi (curatati si taiati marunt)
2 cepe potrivite (curatate si tocate marunt)
1 si 1/2 lingurita de toate condimentele macinate (ground allspice)
1 lingurita de cuisoare macinate
1 lingurita de scortisoara macinata
1 lingurita de zahar demerara
400 g rosii tocate (se pot folosi si cele din conserva, insa gustul dulce-acrisor al curry-ului va fi amplificat)
2 linguri de mango chutney
1 mango mare proaspat
1 lingurita de sos iute (hot pepper sauce)
2 linguri de patrunjel proaspat maruntit
o cana de orez alb si orez salbatic, proaspat preparat (cu o cana si 3/4 de apa)
*Daca nu aveti mango proaspat, se poate folosi si cel la conserva sau chiar papaya.(Eu am folosit atat mango la conserva, cat si rosii de la conserva si curry-ul a avut un gust
mult prea dulce-acrisor pentru gustul meu, desi lui iubi i-a placut mult).

1. Se clatesc fileurile de somon si se curata de eventualele oase. Se condimenteaza cu sare si
piper pe ambele parti si se pune la pastrat pe o farfurie.
2. Se incinge uleiul intr-o tigaie, se adauga ardeiul iute (chilli), usturoiul si ceapa si se calesc
timp de 3 minute. Se adauga condimentele (mai putin zaharul) si se mai agita inca 2 minute.Se ia de pe foc si se lasa putin la racit. Se ia jumatate din amestecul de condimente si se
intinde pe somon. Se acopera cu folie si se da la frigider pentru 15 minute.
3. In timpul asta se adauga zaharul si rosiile peste cealalta jumatate de compozitie ramasa in
tigaie si o cana de 200 ml de apa fierbinte.
4. Se aduce sosul la fierbere, apoi se reduce focul, se acopera si se lasa la fiert 5-7 minute,
amestecandu-se ocazional. Se adauga apoi mango chutney si, cu mare grija, fileurile de
somon. Se aduce iar la fierbere, apoi se reduce focul si se mai fierbe usor 5 minute.
5. Intre timp, se decojeste mango-ul si i se scoate samburele. Se taie in cubulete pulpa si se
adauga in tigaie. Se mai adauga si sosul iute si se mai fierbe la foc mic-potrivit 5 minute, pana
este facut somonul. Se presara patrunjelul tocat si se serveste cu orezul proaspat fiert.

0 comentarii: