2/13/2009

Tempura asortata

Ingrediente:
jumate de cartof dulce
1 ardei gras
o caserola de ebi (cca 100g)
1 ceapa
o felie de dovleac (cam 3 cm grosime)
1 vanata potrivita
*Se mai pot folosi ca si ingrediente pentru tempura:
calmar (taiat in forma de diamant), ardei iute, fasole verde pastai, zucchini (dovlecel), ciuperci, conopida, cartof, frunze greenperilla sau ooba/ shisou, shishito - ardeiul verde si dulce, radacina de lotus - renkon, ciuperci shiitake sau shimeji sau erynge, sparangel etc.
o cantitate mica de daikon (ridichie gigantica) rasa

putin ghimbir ras

Pentru sos (dipping sauce):
100 ml apa
3 linguri de sos de soia (light)
3 linguri de mirin (sake de gatit dulce)
o cana de 100 g de fulgi de peste bonito (katsuo bushi)

Pentru a prepara aluatul pasta, aveti nevoie de:
un galbenus
130-150 ml apa rece (sau apa normala cu 1-2 cuburi de gheata)
o cana de 140g de faina

ulei pentru prajit

1. Se curata ebi (tinand de cap si tragand de restul corpului, li se scot vinisoarele de pe spate si se mai pastreaza doar coada). Se taie putin din varful cozii si apoi se preseaza cu lama cutitului pentru a scoate orice urma de lichid pentru ca ar putea face ca uleiul sa sara la prajire. Pentru a preveni incovoierea crevetilor, se taie orizontal (across the belly) in 3 locuri de-a lungul lor.
2. Se taie vanata pe lungime in 4 parti. Apoi se taie fiecare bucata pe jumatate (crosswise). Se face un model, facand cateva taieturi la un capat si apoi rasfirandu-le ca pe un evantai. Se pun in apa pentru cateva minute pentru a se elimina amareala, apoi se scot si se sterg de apa.
3. Ardeiul gras se taie in jumatate, se curata de seminte, apoi se taie in fasii pe lungime.
4. Se spala cartoful dulce, se taie rondele fara a se curata de coaja, se pune 5 minute in apa pentru a se scapa de amareala si se sterge de orice urma de apa.
5. Ceapa se curata si se taie in rondele groase.
6. Dovleacul se taie in feliute foarte subtiri, fara a fi curatat de coaja.

7. Pentru sosul in care se vor cufunda la servire (dipping sauce):
Se pun apa, sosul de soia, mirinul si fulgii de peste bonito la foc, se fierb cateva minute si apoi se lasa la racit, dupa care se strecoara.

8. Pentru a prepara aluatul pasta:
Se cerne faina. Se bate galbenusul de ou, se adauga apa rece, apoi faina cernuta si se amesteca putin (nu prea mult ca altfel pasta devine lipicioasa).

9. Se pudreaza fiecare leguma si ebi cu faina (mai putin frunzele de green perilla).
*Cu frunzele green perilla se va avea grija mare deorece tind sa se incovoieze. De aceea, e bine sa se opreasa o data focul pentru a se cobora putin temperatura uleiului).
*Atunci cand se pudreaza vinetele, se va avea grija sa se departeze taieturile.

10. Se incinge uleiul pana la 160C pentru legume si 165-170C pentru peste (ebi). Se va cufunda fiecare leguma in aluatul pasta si se va praji.
Se va avea grija ca uleiul sa fie permanent curat. Atunci cand bulele din jurul fiecarui ingredient devin mici, iar sunetul pare sa se micsoreze, se vor atinge cu betele. Cand aluatul are culoarea aurie si este crocant, se vor scoate si se vor pune pe o tava la scurs.
8. Tempura se va servi pe un platou si se va rade daikon si ghimbir deasupra. Deasupra la ardeiul gras, am presarat cascaval (o preferinta a mea).
*Pe langa dipping sauce, se mai poate face un amestec de sare prajita (roasted salt) cu ceai verde pudra sau cu sansho (piper japonez), oferindu-se astfel o multitudine de arome.

Cateva sfaturi:
*Atunci cand se prepara aluatul pasta, se vor folosi intodeauna ou si apa reci. Daca apa nu e rece, se poate adauga un cub doua de gheata.
*Aluatul pasta nu se amesteca prea mult pentru ca el trebuie sa aiba cocoloase.
daca toate legumele sunt puse toate deodata, se va reduce temperatura uleiului. E bine sa se mentina cat mai constanta posibil.
* Legumele care se fac mai greu si nu lasa miros, se vor praji primele.

Se pot servi alaturi de soba (paste japoneze) etc.

0 comentarii: